lauantai 27. kesäkuuta 2020

Valon kuvaamista


Pitkospuut, Lotta Hiitelä
Luode-hanke järjesti neljän viikon mittaisen luontokuvausta älypuhelimella verkkokurssin keväällä 2020. Kurssin suosio yllätti meidät järjestäjät ja muokkasimme kurssin rakennetta niin, että pystyimme ottamaan kurssille mukaan jopa 120 osallistujaa. Mahtavaa oli se, että kurssilaisia oli Haminasta Ivaloon, joten kurssi tavoitti nuoria hyvin riippumatta missä he asuvat. Koulutuksen ohjasi  valokuvaaja ja opettaja Susanna ”Suski” Mikander. 

Varjo, Vilma Helimäki
Jokaiselle viikolle oli teema ja aiheesta julkaistiin sähköiset oppimateriaalit   maanantaisin. Viikonlopuksi julkaistiin teemaan sopiva kuvaustehtävä. Tehtävät palautettiin omaan kansioon ja niistä sai koulutuksen päätyttyä palautteen. Lisäksi kurssilaisilla oli mahdollisuus liittyä suljettuun facebook-ryhmään ja jakaa siellä myös omia kuviaan. 

Muurahainen, Jessica Helen-Ojanen
Ilmoittautumisen yhteydessä osallistujat kertoivat toiveita ja tavoitteita kurssille. Monella tavoitteena oli oppia perusasioita liittyen valokuvaamiseen kännykällä. Useat kaipasivat ideoita sommitteluun, valon ymmärtämiseen, vinkkejä maisemakuvaukseen, yksityiskohtien kuvaukseen sekä  eläinten kuvaamiseen.  Haluttiin myös oppia tallentamaan liikettä, tunnetta ja tunnelmaa. 

Auringonlasku, Malla Koivisto
Luontokuvauksen kuukauden kestävällä kurssilla tutustuttiin luontokuvauksen eri tyyleihin maisemakuvauksesta makrokuvaukseen. Saatiin perustiedot sommittelusäännöistä, joita pääsi kuvaustehtävien kautta kokeilemaan käytännössä. Kurssilla opeteltiin näkemään valon eri ominaisuuksia luonnossa ja toteutettiin kuvausprojekteja eri aiheista. Aiheena saattoi olla esimerkiksi lähikuva luonnosta, taidekuva, maisema, eläin, retkiruoka, nuotio tai ulkoilulajit. Lisäksi opeteltiin käyttämään kuvankäsittelyaplikaatioita omalla mobiililaitteella. 

Kimmellys, Iiris Lepistö
Kurssilaisten palautteessa tuli ilmi, että kurssista pidettiin ja se oli erikoiseen etäkevääseen hyvin soveltuva, voimauttava ja helposti itsenäisesti toteutettava. Kurssin läpikäyneet saivat kurssin loputtua todistukset. Kurssin sisältö oli yhden opintopisteen arvoinen ja osa kurssilaisista pystyi hyödyntämään koulutusta opiskeluissaan. Palautteessa todettiin, että verkossakin voi oppia kaikenlaista ja omaan tahtiin opiskelu antoi tilaa luovuudelle. Viikottaiset teemat toivat rakennetta ja jämäkkyyttä opiskeluun. Monet pitivät siitä, että kurssin aikana sai jakaa omia kuvia facebookiin ja saada muilta palautetta.

Kurssilla otettiin mahtavia ja monipuolisia kuvia. Luontotunnelmat ympäri Suomea saivat taas oivaltamaan, että meillä on täällä paljon nähtävää, koettavaa ja kuvattavaa.


Taidelampi, Säde Kuusisto
Teksti Elli Keisteri-Sipilä
#luodehanke#valokuvaus#taidelähtöisetmenetelmät#luovuus#nuoret

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti