Apulanta Oy
Kävin DuuniExpo-messuilla Lahdessa viime viikolla ja sieltä jäi mieleen Apulannan Sipe Santapukin esitys. Sipe kertoi yhtyeestä yrittäjyyden näkökulmasta. Sipen mukaan haaste oli mieluisa, kun hän joutui nyt itsekin ensimmäistä kertaa jäsentämään ajatuksiaan tästä perspektiivistä.
Noin äkkiseltään ei Apulannan tyyppisellä indie-bändillä ja osakeyhtiöllä tai yrittäjyydellä tuntuisi olevan mitään yhteistä. Apulantahan on määrätietoisesti torjunut kaikki isojen levy-yhtiöiden kosiskelut ja pysynyt uskollisena itselleen. Mutta Apulanta onkin tehnyt omaperäisyydestään tuotteen!
Sipe kertoi värikkäästi bändin alkuajoista ja palavasta intohimosta tehdä musiikkia. He brändäsivät itse itseään muun muassa kirjoittelemalla fanipostia musiikkitoimittajille ja vaatien Apulannan musaa radioa-aalloille. Itsebrändäys sai lähes koomisia piirteitä, mutta toimi juuri niin kuin pitikin.
Kiinnostavaa oli kuulla, miten Sipe näki itsensä toimitusjohtajana ja mitä asioita hän piti tärkeinä yhteistyössä sponsoreiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Merkityksellisiä sanoja olivat luottamus, usko omaan tekemiseen, oikein delegoidut asiat. Sipe korosti myös yrittäjyydessä tarvittavaa yleissivistystä ja tietämystä kaupanteosta. On löydettävä yhteisiä aiheita ja osattava lähestyä oikealla lailla sidosryhmiä. On myös tiedettävä paljonko on paljon, kun puhutaan hinnoista.
Musiikkimaailmassa ongelmana on Sipen mukaan usein se, että tietämystä johonkin spesifiin asiaan, vaikkapa bassosoittoon tai lyrikoiden tekoon tai tietyn musiikkigenren piirteisiin kyllä löytyy mutta muut asiat rajautuvat pois ja todellisuus on vain soittamista. Silloin bändit ovat helposti levy-yhtiöiden vietävissä.
Oman yhtiön perustaminen on antanut Apulannalle taiteellisen vapauden ja intohimo omaan tekemiseen on osittain siksikin säilynyt. Yrittäjyys on myös tuonut realismia toimintaan, kuvailee Sipe. Hän tuntee myös ylpeyttä firmastaan, joka pitää erittäin hyvää huolta työntekijöistään. Nostan hattua Sipelle ja Tonille.
Anja Kuhalampi
#luodehanke#yrittäjyys#nuoret#työelämätaidot#uusityö#
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti