keskiviikko 24. lokakuuta 2018

 

Mitä kuuluu?

 
Olimme Paavon kanssa mukana ratkomassa Suomen suurinta ongelmaa 12.10 Allianssi-talolla Helsingissä. Paikalla oli suuri joukko nuorisoalan toimijoita ja saimme kattavasti ideoita ja tietoa työpajoista ja puheenvuoroista. Tapahtuman ideana oli tuoda esiin, että Suomen suurin ongelma on nuorten syrjäytyminen. Esiin nostettiin järjestöjen, kuntien ja seurakuntien arvokasta työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.
Tapahtumassa kävi ilmi, että käynnissä on useita kymmeniä eri kanavista rahoitettuja nuorille suunnattuja hankkeita ja projekteja. Huolena oli, että tiedetäänkö mitä tällä hetkellä tehdään, miltä eri projektien muodostama kokonaisuus näyttää ja miten vaikuttavaa tehty työ on. Tapahtuman ytimenä oli luoda yhteistä keskustelua nuorten syrjäytymistä estävistä keinoista ja avata yhteistä keskustelua siitä, mikä toimii, missä on parannettavaa, mistä kannattaisi kokonaan luopua ja mihin yhteiset rahat olisi viisasta panostaa?

 
Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua erilaisiin nuorisoalan menetelmiin työpajoissa ja ständeillä. Erityisesti ilahdutti pisteet, joissa oli nuoria mukana. Somegameen osallistuminen ja Schoolbuddyn ohjaamana biologian kokeen teko oli mieleenpainuvia.

 
Puheenvuoroissa oli kattavasti nostettu eri aiheita. Pohdittiin mm.että kenellä on kokonaisvastuu rahoituksesta. Kuultiin suoraa puhetta syrjäytymisestä eri näkökulmista sekä pitchausta käynnissä olevista hankkeista. Lisäksi eduskuntapuolueet julkaisivat ratkaisunsa, joilla estetään nuorten syrjäytyminen seuraavalla hallituskaudella.

 
Päivän aikana tuli todettua, että melko pirstaleista ja monimuotoista nuorisoala on. Tilaisuus siis todella tuli tarpeeseen. Tapahtuman jälkeen olikin vähän sekava fiilis ja mietin, että paljon tehdään kaikkialla, mutta miten kokonaisuus näyttäytyy nuorelle?

 
Onneksi nuorelle merkityksellistä on kuitenkin melko pienet asiat - oli tapa, taho tai menetelmä mikä tahansa. Omaa nuoruuttani peilaten listasin mielestäni tärkeitä ja arvokkaita asioita mitä kuka vaan voi tehdä kohdatessaan nuoren.
 
  • Kohdata aidosti ja turvallisesti
  • Hymyillä
  • Kuunnella
  • Ymmärtää erilaisuutta
  • Halata
  • Kysyä mitä kuuluu?
 syysterkuin Elli
 
#luodehanke

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti