torstai 5. syyskuuta 2019

Taidelähtöisillä menetelmillä tulevaisuuteen


Helsingin sanomien mielipidepalstalla on kirjoiteltu Taiteen roolista tulevaisuuden työelämässä. Näkemyksiään ovat lausuneet Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki, teatteriohjaaja Raija-Sinikka Rantala ja viimeksi asiantuntijat Milla Minerva Mertanen ja Anna Jussilainen Lasten ja nuorten säätiöstä.

Mertanen ja Jussilainen korostavat taiteen merkitystä muuttuvassa yhteiskunnassamme ja tulevaisuuden työelämässä. Erityisesti tämä koskee nuoria, jotka vasta astuvat työelämään. Nuorten elämä- ja tulevaisuustaitojen vahvistaminen auttaa heitä voittamaan pelkoja ja ylittämään esteitä. Olen täysin samaa mieltä asiantuntijoiden kanssa. Taidelähtöiset menetelmät ja taide sinänsä ovat avain tulevaisuuden haasteiden ja muutosten ennakointiin.

LUODE-hankkeessa keskiössä on nuorten työelämätaitojen kehittäminen luonto- ja taide-elämysten avulla. Kaikissa hankkeen aktiviteeteissa on läsnä luovuus ja taidemenetelmien hyödyntäminen - joko otollisen ilmapiirin luomiseen tai taiteellisen prosessin kokonaisvaltaiseen kokemiseen. 

Taidetyöskentelyssä on olennaista eräänlainen ”siirtymäobjekti”-kokemus. Ohjaajat luovat hyvän tekemisen ilmapiirin, kannattelevan ympäristön, jossa taidemenetelmät imaisevat nuoret kuin huomaamatta mukaansa tekemiseen. Taide antaa mahdollisuuden käsitellä kiperiäkin ongelmia ja tuntemuksia. Nuori voi kertoa muulle ryhmälle esimerkiksi työstämästään maataideteoksesta turvallisesti etäältä mutta samalla sisällyttää objektiin runsaasti omia tunteitaan, toiveitaan tai uhkakuviaan. 

Taidemenetelmien kautta nuoret voivat oppia yhteistyötaitoja ja rohkeutta, saada onnistumisen ja uuden oppimisen kokemuksia. Taiteellisen prosessin pidempi läpikäyminen saattaa antaa jollekulle ensimmäisen maistiaisen intensiivisestä keskittymisestä, mielikuvituksen rikkaudesta tai omista vahvuuksista. 

Taide- ja kulttuuriala on merkityksellinen tulevaisuuden rakentaja. Alan vahvistaminen on satsaus parempaan tulevaisuuteen, empaattisten ja innovatiivisten ihmisten Suomeen.

Anja Kuhalampi
#luodehanke#taide#kulttuuri#taidelähtöiset menetelmät#soveltavataide#nuoret#tulevaisuudentyö




  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti